Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да ограничи разпространението в България

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да ограничи разпространението в България
Коментари Харесай

СЕМ спря излъчването на руските телевизии Russia Today и Спутник в България

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да ограничи разпространението в България на съветските телевизионни програми Russia Today и Спутник, както и на производните им.

Това гласи формалният документ от съвещанието на Съвет за електронни медии на 1 март, в който беше прегледана единствено тази точка по предложение на председателя Бетина Жотева. Решението е взето с 4:1 гласа " за ".

Съвет за електронни медии разпорежда авансово осъществяване на решението, което ще се изпрати към Комисията за контролиране на известията за " предприемане на съответните дейности по подготвеност ". Решението предстои на оборване в 14-дневен период от оповестението му пред Административен съд – София област.

Основният претекст на Съвета за електронни медии е " грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението върху териториалната целокупност посредством военна намеса против Република Украйна ".

Съвет за електронни медии цитира плануванаъа в Закона за радиото и малкия екран възбрана медийните услуги да подбуждат към принуждение или ненавист, ориентирани към група лица или член на група, въз основа на някое от основанията, посочени в член 21 от Хартата на главните права на Европейския съюз. Основа на решението е и препредаването на територията на страната програми с съветски генезис или близки до актуалното държавно управление на Руската федерация, които могат да 2 популяризират наличие, подбуждащо към ненавист, дезинформация, дискриминация, назадничавост, с цел да оправдаят военните дейности против Украйна.

Друга от аргументите е обвързвана с предприетите в границите на Европейския съюз ограничаващи ограничения в отговор на рецесията в Украйна, в това число и оповестените в изказване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен ограничения за възбрана на съветските стратегии Russia Today и нейните производни и Спутник и производните ѝ.

Съвет за електронни медии цитират и заявената в Декларация от 24 февруари 2022 година на 47 Народно заседание поддръжка за сътрудниците и съдружниците на България в Европейския съюз и НАТО по отношение на пакета от ограничения, в това число наказания, за деескалация на спора в Украйна.

Съветът се е съобразил и с предложенията от Министерството на външните работи за предприемане на " координирани ограничаващи ограничения по отношение на Руската федерация ", които също гласят блокиране на Спутник и Russia Today.

Най-големият оператор на платена теливизия в България и един от трите най-значими играчи на пазара на закрепен достъп до интернет  " Булсатком " блокира държавния съветски телевизионен канал RT още при започване на нашествието - в подкрепа на украинския народ и в символ на наказание на съветската експанзия. 

Двата телевизионни канала, които Съвет за електронни медии блокира у нас, са измежду главните медии с новинарско наличие, прокарващи пропагандата на съветското държавно управление за протичащото се в Украйна.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР